25 Mart 2008 Salı

Policy Planning Study 23



Bu resmi anlamak için ünlü Amerikalı stratejist George Kennan'ın Dışişleri Bakanlığı Planlama Dairesi'nde çalışanlar için 1948'de kaleme aldığı 23 no.'lu Politika Planlama Çalışması'nda ("Policy Planning Study 23") söylediklerine bir kulak verelim:

"Dünyanın zenginiklerinin yüzde 50'sine, nüfusunun ise sadece yüzde 6.3'üne sahibiz. Bu durumda haset ve öfkelerin hedefi olmamız kaçınılmazdır. Önümüzdeki dönemde gerçek görevimiz, bu eşitsiz konumu sürdürmemizi sağlayacak ilişkileri oluşturmaktır. Bunun için tüm duygusallıklardan ve hayallerden ["day-dreaming"] kurtulmak zorundayız; dikkatimiz, acil ulusal hedeflerimizle ilgili şeyler üzerinde yoğunlaştırılmalıdır. İnsan hakları, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve demokratikleşme gibi belirsiz ve gerçek olmayan şeyler üzerine konuşmaya son vermeliyiz. Doğrudan doğruya güç konseptleri ile hareket etmek zorunda kalacağımız gün çok uzakta değildir. İdealist sloganlar ayağımıza ne kadar az dolaşırsa o kadar iyi olacaktır."

Kennan 1950 yılında ise Latin Amerika büyükelçilerine, ABD istihbaratının raporlarına göre Latin Amerika'da yayılan ve savaşılması gereken tehlikeli bir sapkınlığı şu cümleyle özetliyordu: "Hükümetlerin halkın refahından doğrudan sorumlu olduğu fikri.." Kennan'ın diktatörlerin desteklenmesi konusunda görüşü ise şöyleydi:
"Son cevap hoş olmayabilir, ama yerel hükümetlerin polis baskısını gördüğümüzde duraksamamalıyız. Komünistler aslen hain olduklarına göre, bu utanılacak bir şey değildir. İktidarda, komünistlerin sızdığı, hoşgörülü ve gevşek bir liberal hükümet olacağına güçlü bir rejimin olması daha iyidir."

Birşeyler ifade ediyor mu bu sözler? Mesela 1973 Şili, 1980 Türkiye.. Bugün Irak ve Afganistan, Kosova'da ki ABD varlığı? Modern dünya tarihi ABD'nin " bölegedeki çıkarlarını kormak " adına yaptığı ve desteklerdiği kanlı saldırıların ve darbelerin tarihidir desek pekte yanışmış olmayız. Tanrı seni korusun Amerika!

Hiç yorum yok: