8 Aralık 2007 Cumartesi

büyük takım

yıllar önce bir levent kırca parodisinde vardı; vatandaş çocuğunun ismini galatasaray koymak ister. fakat nufus müdürlüğü mevzuatı uygun değildir. adamın başına üşüşür memurlar kararından caydırmaya çalışırlar falan filan, sonra işin rengi ortaya çıkar adamın soyadı büyük takımdır. işte böyle bir takım için büyük takım demeyle büyük takım olunmuyor. büyüklük çok taraftara sahip olmak da değil. misal villa real valencia'ya 40 km uzaklıkta bir kasabanın takımı. daha 1997'de 3. kümede olan bu takım şimdi şampiyonluğa göz kestirebiliyor hemde ispanya gibi üst düzey bir ligde. şimdi villa rela'e büyük takım değil diyebilir mi? hayır ahmet çakar'ı demiyorum tabi, Shaq da adam değil ona göre zaten..

Hasılı kelam biizm büyüklere gelsin hesap. Hemen hepsinin şöyle bir iddası var "her zaman, her yerde en büyük " olmak. zaman olarak sezonları, yer olarak da avrupa ve dünya futbulunun zirvesi kabul edilen intercontinantal cup'ı alsak, yok çok insanfsız oldu, sadece türkiye süper ligi şampiyonluğunu alalım. yani her sezon şampiyon olmak gerekiyor büyüklük için. tabi başarıya endeksli fubol kültürünün bir çıkarımı bu ve yerinde değil hiç bir şekilde. fakat iddia budur bizde; her zaman her yerde...

Tabi büyüklük başarıdan geçmiyor, istisnası olmamakla beraber (bütün başarılı klüplerin büyük olduğu kesin ama başarılı olamayan büyüklerde mevcut) başarı bir büyüklük göstergesi. tabi sportif başarıdan bahsetmiyoruz, ekonomik başarı bugün avrupa futbolu için ön planda. bu kulvarda da fenerbahçe'yi tenzih ederim bizim büyüklerimiz ingilterede premier lig ve birinci lig arasında mekik dokuyan asansör takımlar kadar bile başarılı değiller. peki nerde kaldı büyüklük?

Büyük olmanın bir başka göstergesi ise belli kültüre, futbol anlayışına veya tribün geleneğine sahip olmak. Bu son nokta bence sportif veya ekonomik başarıdan da öte bir yer. başarısız olablirsin, milyonlarca taraftarında olmaz fakat adın telafuz edildiğinde insaların beyninde belirli bir resim beliriyordur, tarihinde büyük başarıların yoktur, fakat yinede topu ileriye oynamayı seven, veya canını dişine takarak kaleni savunan bir anlayışın, onurlu bir duruşun vardır. yoksa sadece adına büyük diyor diye birileri büyük olamazsın.

Hiç yorum yok: